Dr. Bahadır Fatih Yıldırım

Özgeçmiş Akademik Blog Portfolyo Dokümanlar Kütüphane

İ

İlber Ortaylı

İlber Ortaylı

Avusturya'nın Bregenz şehrinde, 1947 yılında Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İlber Ortaylı, 1949’da ailesiyle birlikte Türkiye’ye döndü. Lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler ile Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültelerinde gören Ortaylı, ayrıca Viyana Üniversitesi’nde Slavistik ve Orientalistik eğitimi aldı. Ortaylı, yüksek lisans eğitimini Chicago Üniversitesi'nde tamamlamasının ardından doktorasını yine Ankara Üniversitesi’nde yaptı. 1982’den itibaren öğretim görevlisi olarak Avusturya, Almanya, Fransa, ABD, Rusya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, İngiltere ve Tunus’ta bulundu. Yedi yıllık aradan sonra 1989’da Türkiye’ye dönerek profesör unvanı aldı. Ortaylı, akademisyenlik görevine bugün Galatasaray Üniversitesi’nde devam ediyor.

Kaynak: D&R

Eski Dünya Seyahatnamesi

Eski Dünya Seyahatnamesi

İlber Ortaylı İle Eski Dünyaya Yolculuk… Eski dünya seyahatnamesi rastgele bir isim değil. Henüz Balkanlar ve Ortadoğu’nun eski havasını muhafaza ettiği günlerdeki gezilerimi içeriyor. Bir ülkeyi bir daha gördüğünüz zaman önünüzde aynı tablo olmaz. Tarih, gezginin vazgeçemeyeceği bir değerlendirme alanı… Benim eski dünyam, bugün artık değişiyor. - İlber Ortaylı Dünya, seyyahların dilinde ve gözünde büyür, genişler, çoğalır. Seyahatnameler, bizi zamanın …

Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı

Cumhuriyet'in İlk Yüzyılı

Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı 1923-2023 “Türklerin son iki asrı bütün Doğu dünyasında ve Balkanlar’da dikkatle gözden geçirilmesi gereken büyük bir tarihî yolculuktur. Bu nedenle de Dünya Tarihi’nin önemli bir parçasıdır ve dikkatle üzerinde durulmalıdır.” İlber Ortaylı “Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı’na yeni devletimizin yapı taşlarının döşendiği Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme döneminden başladık. Atatürk ve silah arkadaşlarının yetiştiği II. Abdülhamid’in modernlik arayışı içinde geçen yıllarını, …

Türkiye'nin Yakın Tarihi

Türkiye'nin Yakın Tarihi

Eserleriyle Türkiye’nin yakın tarihine en kuvvetli feneri tutan İlber Ortaylı; gündemden düşmeyen anayasa tarihimizden seçimlere, Birinci Dünya Savaşı’nın acı sonuçlarından İkinci Dünya Savaşı’ndaki denge politikasına, Enver Paşa’nın komutanlığından İsmet İnönü - Adnan Menderes çatışmasına, İran, Irak, Suriye ilişkilerinden ABD, Rusya ve Avrupa Birliği politikasına, askeri darbelerden eğitim sistemimize kadar birçok konuda yakın tarihimizin dönüm noktalarını farklı bir bakış açısıyla ve …

Türklerin Tarihi 2

Türklerin Tarihi 2

Anadolu’nun Bozkırlarından Avrupa’nın İçlerine Türklerin Tarihi kitabında Marmara’da küçük bir beylik olarak doğan, gelişen ve kuruluşunun üzerinden 150 yıl geçmeden Balkanlar’da ve Ege’de hâkimiyet tesis eden, Akdeniz dünyasının son muhteşem imparatorluğu olan Türk İmparatorluğu’nun üç kıtaya yayılmasına şahitlik edeceksiniz. Sultanü’l-Berreyn ve Hakanü’l-Bahreyn (İki Karanın ve İki Denizin Hükümdarı) olan Fatih Sultan Mehmed gibi bir Rönesans hükümdarının dünyasına eşlik ederek; Türk …

Türklerin Tarihi 1

Türklerin Tarihi 1

Orta Asya’nın Bozkırlarından Avrupa’nın Kapılarına Türklerin Tarihi, göçebe bir kavimken Ortadoğu’nun güçlü uygarlıklarından birini tesis eden Türklerin günümüzde de çok konuşulan menşei tartışmalarıyla başlıyor. Akabinde Orta Asya’dan Anadolu’ya göç edip bölgeyi Türkleştirmeleri ve orada inşa ettikleri kültürün esasları… Büyük bir mirasa, güçlü bir yapılanmaya ve tarihî bir zenginliğe sahip bir milletin, Türklerin adının nereden geldiği ve bu coğrafyaya ne zamandan …

Defterimden Portreler

Defterimden Portreler

Defterimden Portreler’in ilk bölümü dünya tarihinin büyük tarihi şahsiyetlerini bir araya getiriyor. Bu şahsiyetler arasında imparatorlar, alimler, müzisyenler, şairler, mimarlar, padişahlar ve askerler yer alıyor: Julius Sezar, İmparator Augustus, Büyük Konstantin, Sultan Alparslan, İbn-i Haldun, Fatih Sultan Mehmed, Emir Timur, Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Prens Eugen, Beethoven, Şair Puşkin, Lev Tolstoy, II. Abdülhamid, Gazi …

Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. “Herkes kendi talihinin mimarıdır” sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor. Bir ömrü hakkıyla yaşayabilmek ve yaşanan her …